(logo)   det humanistiske fakultet
syddansk universitet
Foranderlige Landskaber
- center for strategiske studier i kulturmiljø, natur og landskabshistorie
 
Formål  |  Undersøgelsesområder  |  Centeret  |  Status  |  Deltagere  |  Institutioner  |  Publikationer  

Tilbage til Startside

Ny kortlægning af jordresursen

Ny metode beskriver jordbundens variation med stor præcision. En præcision der har værdi ved kortlægning til skovrejsning, jordfordeling eller grundvandsområder, samt ikke mindst når landmanden skal gødske.

Metoden består i geoelektriske målinger af de øverste jordlag. Til målingerne bruges en elektromagnetisk sensor der sammen med en GPS-antenne er monteret til en slæde, som trækkes af en terrængående motorcykel. Ved traditionel jordbundskortlægning udføre man ca. 1 boring pr. ha - med den nye metode får man derudover 50 - 100 geoelektriske målinger pr ha. Danmarks JordbrugsForskning udvikler metoden fra feltarbejde til GIS-fremstilling af jordbundskort.
De geoelektriske målingerne viser sig at stemme fint overens med de bestående jordartskort, blot får man med denne metode viden om hvor stor variationen er indenfor en jordart. Lerindholdet i de geologiske aflejringer kan således skifte fra omkring 5% til 50-60% indenfor 50 meter. Disse informationer er vigtige, både miljømæssigt og økonomisk, når landmanden skal gødskes eller kalke. Og dennemetode gør det muligt, både økonomisk og praktisk, at indhente de nødvendige informationer.
Hvis man i forbindelse med beskyttelse af grundvandet vil regulere mængden af kvælstof på markniveau, har man behov for detaljerede data om jordens sammensætning. Ligeledes hvis man skal plante de træarter, der passer bedst til jordbunden, skal man kende denne i detaljer.

Yderligere oplysninger:
Mogens Humlekrog Greve, Afd. for Jordbrugssystemer, Forskningscenter
Foulum, tlf. 8999 1734, email MogensH.Greve@agrsci.dk.

Nehmdahl H: Kortlægning af jordbundsvariation - geologiske målinger
med EM38
. Geologisk Nyt 2/00.

Landskab og Arealresurser

Tilbage til Startside


SDU home | tilbage
Siden redigeret 03/02/2004 af Ken Rasmussen, webmaster.