(logo)   det humanistiske fakultet
syddansk universitet
Foranderlige Landskaber
- center for strategiske studier i kulturmiljø, natur og landskabshistorie
 
Formål  |  Undersøgelsesområder  |  Centeret  |  Status  |  Deltagere  |  Institutioner  |  Publikationer  

Tilbage til Startside

Projektbeskrivelse:

Baggrund

Danske regler vedrørende f.eks. braklægningsordninger, reduceret gødningsforbrug og skovrejsning, har været anvendt i nogle år. Effektiv gennemførelse af disse regler forudsætter meget detaljerede oplysninger om landskabet, da det kun er muligt at mindske den negative miljømæssige effekt af menneskelig miljøpåvirkninger med en detaljeret viden om jorden og klimaet.

I de senere år har der været en øget efterspørgsel efter detaljerede oplysninger om landskabet. Denne detailviden er en nødvendig forudsætning, for at det åbne land kan administreres udfra bæredygtighedskriterier. Skovplanlæggere har behov for en sådan information, når de planlægger skovrejsning, for eksempel ved valg af den rigtige træart, og hvis hyppige stormfald og alvorlig skovdød skal undgås. I forbindelse med præcisions-landbrug har landmænd brug for viden om jordbunden og klimaet når af mængden gødning og ukrudtsbekæmpelsesmidler skal tilpasses jordtypen på den enkelte mark. Information om jordtyper, klima og topografi er nødvendig for modellering af risici for erosion samt nedsivning af nitrat og pesticider i grundvandet. Brug af meget detaljeret information om landskabet muliggør en optimering af arealanvendelsen både mht. miljø og økonomi.

For at kunne forudsige de miljømæssige konsekvenser af fremtidige forandringer i arealanvendelsen, må scenarier undersøges. Kort over jorderosion fra forskellige scenarier kan sammenlignes og bruges til at vise, hvordan mulige foranstaltninger vil virke. Man kan så beslutte hvordan de positive elementer fra forskellige scenarier skal kombineres.

1844 Matriklen var den sidste detaljerede vurdering af jordboniteten. Denne bonitering blev gennemført, fordi der var et stort behov for et mere tidssvarende grundlag for en national beskatning. Hovedmålet med en ny jordbonitering er at skabe et grundlag for en bæredygtig forvaltning af landresurserne. For øjeblikket findes der hverken tidssvarende oplysninger om jordtyper på markniveau eller brugbare metoder til at udføre en detaljeret bonitering af landresurser i Danmark.

For tiden diskuteres det blandt pedologer om man skal anvende konventionelle eller kontinuerte metoder inden for jordbundsklassifikation. Konventionelle klassifikationsmetoder opstiller serier af underinddelinger, som placerer enkelte jordbundsprofiler i hierarkiske grupper. De er metodisk konstruerede og udviklet gennem det sidste hundrede år, og er fremherskende i mange lande. Metoden er baseret på at en modal jordbundsprofil repræsenterer en kortlægningsenhed. Når denne klassifikations metode bruges afhænger nøjagtigheden af forudsigelser af homogeniteten af kortlægningsenheden og af den rumlige variation i kortlægningsenhederne. Den rumlig variation er typisk ikke beskrevet og uden et mål for rumlig variation inden for hver kortlægningsenhed er der ringe viden om hvor god den modale jordbundsprofil er . Ved kontinuert klassifikation anvendes forskellige typer af geostatistiske værktøjer, som kan redegøre for den kontinuerte jordbundsvariation og som tillader at en selvstændig jordbundsprofil at hører helt, delvis eller slet ikke til en bestemt klasse.

Kortlægningssystemet "Forstlig Lokalitetskortlægning" har været brugt i stor udstrækning af Skov- og Naturstyrelsen ved planlægning af skovrejsning. Metoden har været anvendt siden 1990. Lokalitetskortlægningen giver en vurderingen af den tilgængelige vandmængde, status for næringsstof i jorden og faktorer, der begrænser rodvækst, metoden er baseret på en vurdering i marken, og bliver siden brugt, når egnede træarter skal anbefales. Med hensyn til status for næringsstof i jorden er der imidlertid et behov for et referencesystem, for at kunne lave en kvantitativ skala. Jordens langsigtede næringsstoffrigivelser skyldes udgangsmateriale, klima, topografi og geologisk alder, der bestemmer den mulige forvitringshastighed. Biologi, tidligere og nutidig arealudnyttelse (menneskelig indvirkning) har måske ændret dette enten ved forbedring eller forværring af det oprindelige potentiale. Kendskab til jordens frugtbarhed er af stor betydning for landbruget, for eksempel ved udarbejdelse af gødningsplaner og af særlig relevans for skovbruget, da forbedrende tiltag og gødning ikke er almindelig. Vurderingen af jordens langsigtede bæreevne til forskellig arealudnyttelse skulle ideelt set være baseret på anslået jordfrugtbarhed udtrykt som status for næringsstof i jorden.

Rumlige fordelte meteorologiske data får stadig større betydning som parametre i forskellige modeller. Teknikken til at bestemme disse parametre bliver hele tiden undersøgt. Danmarks Meteorologiske Institut er fornylig begyndt at udsende nedbørs-data i et finere kvadratnet ved at anvende en kriging interpolationsmetode. Forsøg på at kortlægge områder udsat for frost og tørke nødvendiggør justering og undersø-gelse af eksisterende teknikker for andre meteorologiske parametre. Der er specielt brug for at tage forskellige typer data (meteorologi, topografi, vegetation og jordbund) i betragtning, når eksisterende vandbalance-modeller bruges til at vurdere risikoen for tørke i skovrejsningsprojekter. Der er yderligere behov for at justere disse modeller ved forskellige typer skov.

Formål

Projektets hovedformål er, at udvikle metoder til kortlægning af landresurser for at kunne bidrage med data ved vurderingen af bæredygtig arealudnyttelse og miljømæssige risici ved forskellige anvendelser af jorden.

Forskningsformål

Projektet stræber mod at udvikle metoder, der skal beskrive landskabets resurser (jordbund, klima og topografi) på et detaljeret niveau. Disse data vil bl.a. danne et værdifuldt grundlag for en bottom-up modellering af udvaskning, tab af N, P og pesticider.

  • Udvikle en metode til kortlægning af dansk jordbundsresurser i stor skala (1:10 000), og etablere rammerne for et dansk system af jordbundsserier.
  • Kvantificere og sammenligne sammensætningen af jordbundsmønstre i forskellige geologiske omgivelser.
  • Brug af kvartærgeologiske kort til jordbundsklassifikation på landsplan.
  • Kvantificere kvaliteten af den foretrukne kortlægningsmetode.
  • Udvikle en metode til at identificere områder, der er udsatte for frost og tørke.
  • Udvikle en pedo-transfer funktion til status af næringsstof i jorden.
  • Analysere og udtrække al brugbar information om jordbunden fra en digital version af 1844 Matriklen.

Projektet danner det detaljerede fysiografiske grundlag for:

  • Fysisk landskabsplanlægning.
  • Planlægning af ny arealudnyttelse.
  • Landskabsanalyse.
  • Bæredygtig landbrugs- og skovbrugsproduktion.
  • Vurdering af naturkvalitet.
  • Analyse af landskabsstruktur og funktionalitet.
  • Analyse af økonomiske konsekvenser af myndighedernes tiltag i landskabet.
  • Analysere sandsynligheden for menneskelig beboelse og landskabshistorie i et langtids-perspektiv.

Arbejdsindhold

Forskningsstrategi

  1. 1. Etablere et revideret dansk tekstur klassifikationssystem på basis af den eksisterende Danske Jordprofil Database (JBS database).
  2. 2. Etablere en struktur til et dansk jordseriesystem på basis af JBS database.
  3. 3. Udvikle en metode til en detaljeret undersøgelse (1:10 000). Udføre en detaljeret jord-bundsundersøgelse af værkstedsområderne.
  4. 4. Kvantificere jordbundsvariation i forhold til kortlægningsenhederne, landskabsform, topografi og grundmateriale.
  5. 5. Udvikle en metode til at kvantificere kvaliteten og renheden af kortlægningsenhederne.
  6. 6. Etablere et nyt nationalt jordbundsdatasæt udledt fra en statistisk analyse af de eksiste-rende databaser fra GEUS og JBS.
  7. 7. Udvikle en model for at tilvejebringe et rumligt udbredt meteorologisk datasæt.
  8. 8. Udvikle en vandbalancemodel til nye skovområder.
  9. 9. Kvantificering af status for næringsstof i jorden og kobling af næringsstofstatus til nøglevariabler, som kan skelnes i marken i en transfer funktion, som er anvendelig i det generelle kortlægningssystem for danske jordbunde udviklet i dette projekt.
  10. 10. Analyse af brugen af den digitale version af 1844 Matriklen i en moderne land-skabsvurdering.

Metoder

ad 1

Alle slags markundersøgelser og klassifikationer af jordbunde er afhængige af et fornuftigt og veldokumenteret teksturklassifikationssytem. Den nuværende klassifikation har nogle ulemper som vil blive forbedret i det nye klassifikationssystem.

Grundlaget for denne revision af det danske teksturklassifikationssystem er eksisterende data i JBSs jordbundsdatabase. Et nyt klassifikationssystem skal opfylde mange betingelser.

  • I en klasse skal der samles jordbunde med samme egenskaber m.h.t. f.eks. vand tilgængeligt for planter, risiko for kompaktion og bearbejdelighed.
  • I en klasse skal der samles jordbunde, der stammer fra det samme grundmateriale.
  • Det skal være muligt rent visuelt at adskille de forskellige klasser i marken.

De foreslåede teksturklasser skal afprøves op imod nøgleparametre såsom vand tilgængeligt for planter, afløbsmuligheder for forskellige kemikalier og bearbejdelighed. Det vil yderligere blive konstateret, om en dygtig pedolog kan adskille klasserne i marken med stor nøjagtighed. Forskellige statistiske metoder fra multivariate analyser kan bruges. Cluster analyser kan bruges til gruppering af multivariate observationer i klasser og diskriminante analyser kan bruges til at klassificere nye observationer i klasser.

ad 2

Grundlaget for at udføre jordbundskortlægning er et felt klassifikationssystem. Karakteristika brugt til at adskille en klasse i et klassifikationssystem er udgangsmateriale, kalkindhold, tekstur, intern dræning, humusindhold og tykkelse og type af jordbundshorisonter. Den grundlæggende klasse i klassifikationssystemet er jordbundsserier. Først vil den eksisterende database i JBS blive analyseret og den viden og erfaring, der er opsamlet i skovklassifikationen vil blive brugt. Disse data vil danne grundlag for at etablere strukturen i et dansk system af jordbundsserier. Efterhånden som kortlægningen skrider frem vil systemet blive forbedret, fordi ukendte kombinationer af diagnostiske egenskaber dukker op og nye jordbundsserier vil blive defineret. Lignende metoder bruges for tiden både i USA og i Canada.

ad 3

Pålidelige jordbundsundersøgelser kan laves inden for en rimelig økonomisk ramme, fordi placeringen af de forskellige jordtyper i nogen grad er forudsigelig i landskabet. Denne sammenhæng mellem jordbund og landskab må nødvendigvis danne grundlaget for den metode, der skal udvikles. For at kunne kvantificere jordbundsvariation og homogenitet i forskellige områder, vil den konventionelle jordbundsundersøgelse blive suppleret med stedbestemte boringer og viden fra boringer (for eksempel horisont betegnelse, tykkelse, farve, tekstur etc.) vil blive lagret i en database. På denne måde vil det være muligt at udføre klassifikation ved at bruge et beslutningsstøttesystem, baseret på f.eks. bayesiansk netværk, fuzzy logic eller neurale netværk. Metoden, som skal udvikles, er en kombination af de to traditionelle metoder, fri jordbundskortlægning og grid metoden. Når jordbundsundersøgelsen er færdiggjort, vil en digital jordbunds- og terrændatabase blive etableret. Derefter kan der udarbejdes basale jordbundskort.

ad 4 og 5

Kun lidt er blevet gjort for at kvantificere rumlig variation af jorden i forhold til landskabs-form under danske forhold. Derfor vil den eksisterende information om landskabsformer fra JBSs jordprofildatabase blive udtrukket og analyseret med særlig henblik på rumlig variation på jordbunde. Den eksisterende information vil blive suppleret med data, der stammer fra testgrids eller transect i undersøgelsesområderne. Geo-statistik, der består af variogramanalyser og kriging vil blive brugt som et redskab til at karakterisere og kortlægge det rumlige mønster af jordbundsvariabler. Semivariogrammer vil blive brugt til at karakterisere og modellere den rumlige variation af data, mens kriging bruger de modellerede semivariogrammer til at vurdere værdier mellem undersøgte punkter ved lokale vægtede gennemsnit. Metoden giver også mulighed for at lave den bedste undersøgelsesprocedure i feltarbejdet.

Disse metoder kvantificerer også kvaliteten af forudsigelsen af variabler i givne punkter. I den nuværende situation skal de kvalitative variabler af jordbundsserier behandles.

ad 6

Den systematiske Kvartærgeologiske kortlægning er en vigtig database og er værdifuld i scenarier for arealudnyttelse. En ikke afprøvet anvendelse af disse data er jordbundsklassifikation. Grundmateriale er en af nøglefaktorerne, der kontrollerer jordbundsdannelsen. Derfor er geologiske kort, der viser jordbundstekstur og litologiske enheder vigtige for forståelsen af udbredelsen af jordbundstyper.

Nu dækker de systematiske Kvartærgeologiske kort i 1:25.000 ca. 80% af det danske område. Disse kort er nu tilgængelige i digital GIS-format og dermed tilgængelige for statistiske analyser.

Formålet med dette projekt er at udnytte disse geologiske kort i jordbundsklassifikation baseret på statistiske analyser af disse kort kombineret med andre typer af eksisterende digitale data, såsom:

1. Præ-Kvartær overflade.

2. Isopachyt kort af Kvartær sedimenter.

3. Præ-Kvartær geologiske kort.

4. Områder med lavt grundvand og tidligere vådområder.

5. Pleistocæn-Holocæn kort.

6. Kvartærgeologiske kort.

7. Den Danske Jordprofil Database.

8. Data fra den Danske Jordbundsklassifikation.

9. Digital terræn model.

Denne undersøgelse vil blive baseret på en statistisk analyse af de parametre, der har indflydelse på jordbundsdannelsen og fokuserer på en udtrækning af så megen information som mulig fra disse data. Resultatet af de statistiske analyser vil være et GIS kort i et kvadratisk gridnet (størrelsen af gridnettet vil afhænge af dataene men først vil 1000 m X 1000 m blive brugt) med de kalkulerede jordbundsegenskaber. Jordbundsegenskaberne vil blive repræsen-teret ved gennemsnitsværdier fra jordbundstyperne inden for grid-cellen (vægtet efter størrelse) sammen med forventet omfang af værdier i grid-cellen kalkuleret ud fra jordbundsegenskaber indenfor jordbundstyperne i landskabsenhederne.

ad 7

Områder med risiko for tidlig sommerfrost vides at have en stærk sammenhæng med terræn-form og jordbundstype. Udnyttelse af dette forhold er mulig inden for strukturen af Geostatistisk interpolation. Teknikken, kaldet cokriging, giver mulighed for en produktion af et kort med stor opløsning, som viser områder med risiko for frost på grundlag af et detaljeret digitalt terræn datasæt. Dette datasæt kombineret med detaljeret information om den rumlige udbredelse af jordbundstyper med lav termisk ledeevne giver en enestående mulighed for a lokalisere områder udsat for tidlig sommer frost. Kalibrering af denne model forudsætter temperaturmålinger med høj rumlig opløsning, når frost risiko opstår pga. de meteorologiske forhold. Mobile undersøgelser kan levere denne slags målinger billigt. Problemer med tidsforskydning kan klares ved at have en reference målingsstation i undersøgelsesområderne, og udføre undersøgelserne i nætter med klart, skyfrit og stille vejr. Hvis undersøgelsesområderne er små, vil det være muligt at etablere et netværk af små meteorologiske stationer i området og derved tilvejebringe målinger både med høj rumlig og tidsmæssig opløsning.

ad 8

For at kunne vurdere risikoen for tørke i stor målestok, er det vigtigt at have information om jordbundstyper. Yderligere er det nødvendigt at have variationen af meteorologiske variabler, specielt nedbør og indkommende global stråling, sidstnævnte korrigeret for indstråling. Vandbalancemodeller bruges til at beregne risikoen for tørke i landbrugsafgrøder. I disse modeller er der dog behov for parametre til forskellige skovtyper. Disse parametre kan kom-me fra jordbundsundersøgelser udført inden for dette projekt, fra andre projekter og litteratur-studier. Med tilførsel af parametre med høj rumlig opløsning er det så muligt at beregne risikoen for tørke for forskellige typer af bevoksning.

ad 9

Via statistisk analyse (f.eks. multivariate clusteranalyser) af skovjordsdata fra Den Danske Jordprofil Database og Nordsoil databasen (FSL) vil en skala for jordens naturlige næringsstofstatus blive udviklet. Disse klasser vil blive kontrolleret ved afprøvning af identificerede jordbundsenheder i kortlagte undersøgelsesområder og permanente FLS prøver. Jordprøver fra alle genetiske jordbundshorisonter vil blive beskrevet (identificerbare træk i marken) og kvantitativt bestemt ved brug af konventionelle jordkemiprocedurer og et for-vitringsindex baseret på sekventiel 0.1M HNO3 ekstraktion . Effektiviteten af almindelige kemiske metoder og forvitringstesten til karakterisering af jordens næringsstoffrigivelser vil blive evalueret.

Ad 10

1844 Matriklen er den eneste landsdækkende detaljerede jordvurdering udført i Danmark. Disse gamle kort vil blive digitaliseret og evalueret ved en sammenligning med moderne jordbundsundersøgelser udført inden for dette projekt. En opgave vil være at sammenligne boniteringen af landbrugslandskaberne omkring 1800-tallet med de nye jordbundsvurderinger. En anden opgave vil være at sammenligne1844 Matriklen med den moderne landbrugsudnyttelse af landskabet for at analysere udviklingen i landbruget og i vurderingerne.

Undersøgelsesområde

Størstedelen af de praktiske undersøgelser inden for dette projekt vil finde sted i de samme områder. På denne måde vil det være muligt at lave en fuldstændig detaljeret beskrivelse af jord, topografi og klima.

Dette projekt har følgende krav til undersøgelsesområdet:

  • Store forskelle i jordtyper og grundmateriale.
  • Store forskelle i landskabsform.
  • Repræsentative typiske danske landskabsformer.
  • Repræsentativ meteorologisk station.
  • Placering inde i landet.

Der er udvalgt 2 værkstedsområder til dette projekt, begge områder er fælles værkstedsområder for foranderlige landskaber. Ved Bjerringbro/Hvorslev er der valgt ca 1500 ha omkring sahl by som det ene af de to områder, dette område er også værkstedsområde for projekterne Arealanvendelse og landskabsudvikling belyst ved scenariestudier samt Grænser i Landskabet. Ved Odense /Søndersø er er et område mellem Korup og Næsbyhoved-Broby på ca. 1000 ha udvalgt.

Digital terræn model

Afgørende for den mere analytiske del af arbejdet er etableringen af en detaljeret digital terræn model (DTM) for undersøgelsesområdet. I forbindelse med en kortlægning af landresurser har DYM vigtige anvendelsesmuligheder:

  • Modellering af overfladeafstrømning.
  • Visualisering og klassifikation af terræn (f.eks. skråning, længde af skråning, aspekt).
  • Korigering af den meteorologiske model.

Simulation af et afstrømningsmønster i et område og beregning af skråning, aspekt samt størrelse og form på de forskellige oplande er nødvendig for en risikovurdering af jorderosion af høj kvalitet, og også vigtigt for at kunne etablere forholdet mellem landskabet og jordbundstyper.

Milepæle og tidsplan

Opgave

Deltagende institution

Udvikling af teknikker i jordbundsundersøgelser

JBS, KUGI

Rumlig variation og geostatistik

JBS, KUGI

Etablering af et nyt nationalt jordbundsdatasæt

GEUS, JBS

Kvantifikation af status for jordbundsnæringsstoffer

FSL

Rumlig udbredt meteorologisk datasæt

JBS

Vandbalancemodel for nye skove

JBS

Analyse af 1844 Matriklen

JBS

Aktivitet

1998

1999

2000

Udvælgelse af undersøgelsesområde

X

Studier i marken

/X

X

/X

/X

Litteraturstudier

X

X

X

X

Laboratorieanalyser

/X

/X

/X

/X

Data analyser

/X

/X

/X

X

X

X

X

Dissemination

X

X

X

X

X

X

X

X=Helt kvartal /X=Del af et kvartal

Uddannelse

To Ph.D.-projekter vil blive udført i forbindelse med dette projekt. Det videnskabelige fokus for Ph.D.-projektet ved DJF vil være metodologisk jordbundsundersøgelse og rumlig varia-tion af jordtyper. Det andet Ph.D.-projekt vil være placeret hos FSL som en del af skov-klassifikation. Arbejdet vil blive koncentreret om en pedotransfer funktion for jordens næringsstoffrigivelse. Naturvidenskabsstuderende vil også blive tilbudt lejlighed til at deltage specielt i det praktiske arbejde i marken.

Forbindelse til andre projekter

Forbindelse til Foranderlige Landskaber

Projektet Landskab og Arealresurser vil være tilknyttet Center for Foranderlige Landskaber. Landskabet er den fælles basis forstået således at undersøgelsesområderne vil være sammenfaldende, hvilket har positive effekter for udveksling af data og resultater. Der vil være mulighed for at udveksle erfaringer mht. processen at udvikle nye vurderinger af jordbunden, for eksempel til seminarer. Dog vil de endelige resultater fra projektet Landskab og Arealresurser fremkomme så sent at udbyttet for andre projekter i Foranderlige Landskaber vil være begrænset. Det disciplinære ansvar ligger hos lederen af projektet Landskab og Arealresurser, mens det organisatoriske og økonomiske ansvar ligger hos lederen af Foranderlige Landskaber.

Forbindelse til eksterne projekter

Arealanvendelse og landskabsudvikling illustreret med scenarier (ARLAS). Tæt forbindelse mellem naturbevaring, landbrug, miljø- og landskabsforvaltning. Fire trin:

  • Dataindsamling - nutidig situations analyse
  • Modeller for produktion og miljø
  • Opstilling af en fauna model
  • Scenario studier

Offentliggørelse af resultater

Resultater fra projekter vil blive publiceret i internationalt anerkendte tidsskrifter og ved deltagelse i international symposier. Resultater, der er relevante for de danske miljø- og land-brugsinteresser, vil også blive offentliggjort på dansk.

Fortsættelse efter år 2000

Dette projekt vil etablere et grundlag for en national kampagne for at vurdere landresurser og Danmarks JordbrugsForskning, Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser samt Forskningscentret for Skov & Landskab vil gøre deres bedste for at fremme denne kampagne. Afdelingen for Jordbrugssystemer vil udføre kortlægningssystemet og opnå kendskab om jordbundsvariation i fremtidige forskningsaktiviteter angående modellering og scenario studier.

Til oversigt Landskab og Arealresurser

Tilbage til Startside


SDU home | tilbage
Siden redigeret 03/02/2004 af Ken Rasmussen, webmaster.